Ziua Internațională a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie, UNICEF în România lansează o invitație cadrelor didactice și elevilor din România de a se alătura inițiativei globale „Cea mai mare lecție din lume”, organizând, în perioada 20-22 noiembrie, o oră de educație despre drepturile copilului care este în linie cu demersurile de promovare a educației incluzive de calitate.

Obiectivele lecției sunt inițierea elevilor în înțelegerea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, a legăturii dintre Convenție și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, discutarea unei lumi în care toate drepturile copiilor sunt respectate, reafirmarea drepturilor celor mici și organizarea de acțiuni cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, #WorldChildrensDay.

Prin intermediul discuțiilor și activităților, elevii vor înțelege mai bine drepturile copiilor, fiind încurajați să identifice acțiuni concrete pe care le pot implementa pentru ca drepturile copilului să devină o realitate în viețile lor și în comunitățile în care trăiesc: #pentrufiecarecopil, fiecare drept.

UNICEF pune la dispoziție resurse gratuite profesorilor și elevilor pentru a învăța despre Convenția cu privire la drepturile copilului, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă incluse pe Agenda 2030: un plan de lecție orientativ, Convenția cu privire la drepturile copilului într-un format ușor accesibil copiilor, precum și un ghid. Activitatea poate fi făcută în cadrul unor ore specifice precum cele de limbă și literatură română, educație civică, istorie, limbă engleză, dar și în cadrul unei ore de dirigenție.

Durata lecției este de aproximativ 60 de minute. Lecția este destinată copiilor cu vârsta între 8 și 14 ani și poate fi folosită atât în școli, cât și în spații extrașcolare.

Materialele didactice pentru lecție vor fi disponibile începând de luni, 18 noiembrie 2019, pe platforma qie.ro. Accesând linkul https://www.qie.ro/drepturilecopilului/ vă puteți înregistra și descărca materialele de suport. După încheierea lecției, cadrele didactice sunt rugate să ne ofere câteva informaţii despre activitatea desfăşurată şi să încarce fotografii și alte materiale rezultate. După acest pas, certificatul de participare va fi eliberat în format electronic.

Anul trecut, la nivel mondial, opt milioane de copii au participat la precedenta ediție a celei mai mari lecții din lume.

Sursa: UNICEF Romania